Eldorado Brasil verhoogt de bedrijfszekerheid met PROFIBUS-netwerkcertificatie

Eldorado Brasil behoort, met een productiecapaciteit van 1,7 miljoen ton pulp per jaar, tot de modernste en meest concurrerende pulpproducenten ter wereld. De innovatieve faciliteiten van het industriële complex in de stad Três Lagoas (deelstaat Mato Grosso do Sul) garanderen een hoge productiviteit en sterk concurrentievermogen.

PROFIBUS DP in de procesregeling

De installatie bevindt zich in het hart van Brazilië en gebruikt PROFIBUS DP in de procesregelingssystemen. Een goede werking zonder storende onderbrekingen is essentieel om de operationele continuïteit te waarborgen en resulteert in productiviteit en winstgevendheid. Het is bekend dat ongeplande onderbrekingen in industriële installaties grote verliezen veroorzaken en vaak een gevaar voor personeel, apparatuur, systemen en zelfs het milieu kunnen opleveren.

De instrumentatie- en automatiseringsingenieurs van Eldorado Brasil hebben als taak de installatie in bedrijf te houden. Om dit doel qua procesregeling te realiseren, is een perfecte werking van de PROFIBUS DP-netwerken die het MCC (Motor Control Center) met het regelsysteem (DCS) verbinden absoluut noodzakelijk.

Hoe wordt preventief onderhoud van digitale netwerken uitgevoerd?

Om deze vraag te beantwoorden, heeft Eldorado Brasil Westcon Industrial Instrumentation Ltd ingehuurd. Westcon is een door PROFIBUS International gecertificeerd PROFIBUS Competence Center (PICC) dat de in de utilities geïnstalleerde PROFIBUS DP-netwerken en alle belangrijke apparatuur van de installatie moest inspecteren en diagnosticeren.
Westcon heeft de netwerkinstallatie en aarding beoordeeld en een degradatie van de componenten (bijv. connectoren) vastgesteld. De signaalkwaliteit en golfvormen van de oscilloscoop zijn bovendien gemeten op meer dan 240 segmenten, met ruim 2550 DP-apparaten. Het rapport zet maatregelen uiteen die op de korte, middellange en lange termijn moeten worden genomen. De service van Westcon heeft absoluut aan onze verwachtingen voldaan en deze zelfs overtroffen”, aldus Edson Carlos de Lima, instrumentatie- en automatiseringscoördinator van Eldorado Brasil.

null
Een ingenieur van Westcon analyseert de diagnostische rapportages met behulp van de ProfiTrace 2.


  
De ingenieurs van Eldorado krijgen dankzij het inspectie- en diagnoserapport van Westcon gedetailleerd inzicht in de actuele status van hun PROFIBUS DP-netwerken. Aan de hand van dit rapport voeren ze vervolgens de aanbevolen correcties uit.
Westcon heeft de PROCENTEC ProfiTrace 2 Analyzer gebruikt om de gegevens te verzamelen en signaalmetingen van de netwerken te verrichten. “De afdeling Automatisering inspecteert en certificeert netwerken om de betrouwbaarheid te vergroten en uitval en verlies consequent te beperken”, voegt Edson Carlos de Lima toe.
De onderstaande afbeeldingen tonen een aantal van de problemen die ze tegenkwamen bij de installatie van de kabels, zoals de kromtestraal die onder het aanbevolen minimum blijft.

null

 

Er zijn bovendien golfvormen met ernstige vervormingen gevonden, die tot communicatiestoringen kunnen leiden.

Eldorado Brasil - Braziliaanse pulp met mondiale ambitie

Eldorado Brasil is een van de modernste en meest concurrerende pulpproducenten ter wereld. Het bedrijf onderscheidt zich onder andere met eigen, door de FSC (Forest Stewardship Council)-gecertificeerde bossen, energie uit biomassa, recycling van hulpbronnen en een innovatief en concurrerend koolstofarm logistiek model. Eldorado stimuleert tevens de sociale en economische ontwikkeling van gemeenschappen in de regio waar zij actief is. 

De installatie is met een investering van $ 3 miljard in recordtijd gebouwd en eind 2012 in gebruik genomen. Het industriële complex en het bosperceel bevinden zich in de deelstaat Mato Grosso do Sul.

null

Eldorado Brasil gebruikt 100% herplante Eucalyptus. Haar zaailingkwekerij ligt in de stad Andradina (deelstaat São Paulo) en levert circa 35 miljoen zaailingen per jaar.

Het bedrijf past bovendien innovatieve logistiek toe voor het transport van cellulose en maakt daarbij gebruik van water- en spoorwegen in de deelstaten Mato Grosso do Sul en São Paulo, die helemaal naar de haven van Santos leiden.

Eldorado Brasil exporteert haar producten naar verschillende landen en heeft vestigingen in Sjanghai (China), Wenen (Oostenrijk) en Connecticut (VS).