ProfiTrace geeft KEN engineering meer inzicht in netwerk van klant

Voor een internationale fabrikant van grondstoffen voor levensmiddelen uit de Botlek is het hebben van een betrouwbaar PROFIBUS-netwerk onmisbaar. Ze hebben per jaar een forse productie, dus storingen in hun netwerk zorgen direct voor veel gemiste inkomsten en lagere output.

Ze hebben ervoor gekozen het technische, specialistische beheer van de PLC en SCADA-onderdelen uit te besteden aan het multidisciplinaire ingenieursbureau KEN engineering. Het was dan ook KEN dat ComBricks en de ProfiTrace van PROCENTEC introduceerde bij deze grondstoffenfabrikant.

Erik Groenewegen is projectmanager bij KEN engineering, een van de drie bedrijfsonderdelen van KEN. Een paar jaar geleden was er een aanzienlijke storing bij hun klant, de grondstoffenfabrikant. Hij ging er direct heen, ook al was het midden in de nacht. Het kostte de engineers van KEN de hele nacht om de storing op te lossen.

KEN engineering
KEN engineering

Uiteindelijk kwam daar zelfs een PROCENTEC-engineer aan te pas. “Hij had de ProfiTrace bij zich waardoor hij snel inzichtelijk kon maken waar de storing zich in het netwerk bevond. Daar waren we zo van onder de indruk dat we ons vervolgens zijn gaan verdiepen in de producten van PROCENTEC.” PROCENTEC was al bekend bij KEN, maar de hulp van de technische PROCENTEC-engineer tijdens die storingsnacht, maakte Groenewegen en zijn collega’s nieuwsgierig. “We wisten wel van het bestaan van de ProfiTrace, maar we hadden er weinig ervaring mee. We zagen hoe snel hij de storing in het netwerk gelokaliseerd had, dat was voor ons een belangrijke reden om ook een ProfiTrace aan te schaffen.” 

Financiële schade door storing

Voorheen werden in de fabriek van de klant reguliere connectoren gebruikt in het netwerk. Het nadeel daarvan was, dat je niets kon onderbreken zonder dat het invloed had op de productie. “Daardoor heb je als onderhoudspartij vrijwel geen toegang tot het netwerk.”

KEN engineering PLC
KEN engineering PLC

Gelukkig konden de engineers van KEN daar ComBricks van PROCENTEC voor aanraden. Je hebt daarmee een permanente monitoring van je netwerk, waardoor je problemen en storingen voor kunt zijn. Zeker na die storingsnacht, waarin veel tijd en geld besteed en verloren was gegaan, was de klant snel overtuigd van de voordelen van ComBricks. “Tijdens die nacht lag de hele fabriek stil. Zo’n storing levert dus forse financiële schade op, ik schat dat het gaat om zo’n twintigduizend euro per uur. En we zijn van ’s avonds zes tot ’s ochtends zeven bezig geweest.”
Het grootste voordeel van ComBricks is, volgens Groenewegen, dat er niet met connectoren gewerkt hoeft te worden: “Ik vind dat connectoren de meest kwetsbare onderdelen van een netwerk zijn. We zien natuurlijk veel verschillende netwerken en dan worden niet altijd connectoren gebruikt met een PG-aansluiting, waardoor monitoren lastig wordt. Het handige van ComBricks is, dat ie op twee manieren aangesloten kan worden: zowel met schroeven als met een DB-9 connector. Kan altijd dus.”

ComBricks maakt testen eenvoudiger

ComBricks is een PROFIBUS en PROFINET modulair repeater platform met geïntegreerde diagnostiek, dat netwerkcomponenten, permanente bewaking met ProfiTrace en remote I/O verenigt. Het systeem maakt het mogelijk om een installatie op afstand te monitoren. Het waarschuwt als er storingen (dreigen te) ontstaan. 

ComBricks - PROCENTEC
ComBricks kit

De grote uitdaging was om een moment te vinden om het netwerk van de klant te segmenteren. Dat kon alleen maar in een productiestop gebeuren. “De fabriek moet vrijwel altijd blijven draaien, alleen in vooraf vastgestelde onderhoudsslots waarop de fabriek stil ligt, kunnen wij ingrijpende wijzigingen uitvoeren. Het komt voor dat we daar lang op moeten wachten.” Dat brengt Groenewegen op een ander voordeel van ComBricks, het feit dat het netwerk gesegmenteerd kan worden. “Het wordt als een soort hub geïnstalleerd, waar verschillende nodes op kunnen worden aangesloten. Dat betekent dat we, zonder verstrekkende gevolgen, een connector kunnen loshalen en dat we dus zaken kunnen testen terwijl de fabriek blijft draaien. We hoeven dus niet meer te wachten op een onderhoudsslot. Als er zich nu iets voordoet, kunnen we ook eenvoudiger tijdens het in bedrijf zijn van de fabriek bekijken wat er aan de hand is.”

ProfiTrace geeft inzicht in netwerk 

ProfiTrace - PROCENTEC
Mobiele analyzer

ProfiTrace is een krachtige, mobiele analyser voor PROFIBUS-netwerken. Het instrument biedt gedetailleerd inzicht in het netwerk en is onmisbaar als tool voor onderhoud en het oplossen van problemen. 

KEN engineering gebruikt de ProfiTrace om storingen te lokaliseren, of om te testen hoe het netwerk in elkaar steekt. “Dat is niet altijd overal even duidelijk, omdat niet alles gedocumenteerd wordt. Met de ProfiTrace is het heel eenvoudig om een gedetailleerd inzicht te krijgen in het netwerk, als het uit de tekeningen niet direct duidelijk wordt.” Zo kon Groenewegen onlangs nog inzichtelijk maken of er nog apparatuur aan een bepaald netwerk zat en of het netwerk storingsvrij was of niet. De eenvoud van de PROCENTEC-producten spreekt Groenewegen aan. “Het is zo eenvoudig te installeren en te gebruiken. Dat scheelt veel tijd en moeite, zeker in het geval van storingen.” De ProfiTrace gebruikt KEN ook bij andere klanten, waardoor het apparaat zijn investering meer dan opbrengt. “Met de producten van PROCENTEC hebben we het netwerk in de fabriek van onze klant echt stabieler kunnen maken.”

Download de klantcase in PDF

‘Het is zo eenvoudig te installeren en te gebruiken. Dat scheelt veel tijd en moeite, zeker in het geval van storingen’

KEN engineering

 

Over KEN engineering

KEN engineering

De KEN group bestaat uit drie bedrijfsonderdelen: Engineering, Construction en Repair. KEN engineering is het multidisciplinaire ingenieursbureau van de KEN group. Sinds 1979 is het bureau actief in verschillende ontwerpdisciplines. Het bedrijf kent vijf afdelingen die elk hun eigen specialisme hebben: de civiel & landmeetkundige afdeling is actief in ondergrondse infra en geodesie. De afdeling process realiseert projecten voor de procesindustrie. De afdeling automation is een breed georiënteerde automatiseerder, special products is de afdeling gericht op het ontwerpen van werktuigbouwkundige specials en de afdeling archiDOL is gericht op het beheer van technische archieven. Het bedrijf zetelt in Oud-Beijerland en heeft 75 werknemers.