Draadloos PROFIBUS

Bij verscheidene industriële applicaties zijn communicatiekabels geen optie. Dit kan te maken hebben met bewegende onderdelen, temperatuur of een fysiek/chemisch agressieve omgeving. Een aantal firma’s heeft buiten de standaard PROFIBUS interface oplossingen bedacht om PROFIBUS draadloos te transporteren volgens een transparante methode. Zo kunnen faciliteiten omgevingsproblematiek overbruggen.

Wat zijn de grootste voordelen van draadloze PROFIBUS?

Waarom wireless?

Er zijn meerdere redenen om kabel te vermijden. Dit geldt niet alleen voor PROFIBUS, maar voor alle communicatiesystemen. Onderstaand een aantal applicaties:

Oplossingen

Het is niet te ontkomen dat converters in de kabel gebouwd moeten worden die van bekabeld naar draadloos omzetten. Meestal zijn er 2 converters nodig om 1 draadloos pad te realiseren: kabel-draadloos naar draadloos-kabel.

De meest simpele methode is het gebruik van radio modems die moeten werken op een trage PROFIBUS baud rate. In de PLC moeten ook busparameters worden aangepast om de timing op de modems af te stemmen. Dit is de meest pure transparante vorm, echter relatief traag (maximaal 187,5 kbps). De bekabelde devices die van dezelfde master gebruik maken moeten ook op deze snelheid functioneren. Deze modems zijn niet direct voor PROFIBUS ontwikkeld, maar alles dat serieel is communiceert. Dit betekent dat de gebruiker wat werk moet inzetten om een betrouwbare, draadloze applicatie te realiseren. Gelukkig hebben de experts van PROCENTEC ervaring met deze modems en kunnen zij de gebruiker assisteren om dit succesvol te implementeren.

Een andere methode is om gebruik te maken van een link die een master is en de devices aan de andere kant van de draadloze unit emuleert. Dit is een draadloze converter op maat gemaakt voor PROFIBUS.

Het emuleren van de devices zorgt ervoor dat de echte master (de PLC) niet “ziet” dat er draadloze communicatie in het spel is en dat hij direct met de devices data uitwisselt. De baud rate kan dan ook 12 Mbps zijn zonder dat dit invloed heeft op de draadloze communicatie. Dit is vergelijkbaar met de DP/PA links die voor PROFIBUS PA worden gebruikt.

Wilt u meer weten over draadloze PROFIBUS? Neem vrijblijvend contact op met onze Service & Support afdeling. Wij helpen u graag.