Ethernet

Dit datacommunicatiesysteem is in het begin van de jaren 70 ontwikkeld en niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Alle technologische oplossingen die tegenwoordig bedraad of draadloos communiceren, zijn gebaseerd op het Ethernet protocol. Het heeft meer dan 40 jaar aan ontwikkeling gekost om van coaxkabel naar twisted pair en draadloos te gaan, met allerlei protocoloplossingen om aan de wensen van de gebruikers en apparatuur te voldoen.

Welke kenmerken maken Ethernet juist zo’n onmisbare oplossing?

Trend binnen de Industriële Automatisering

Sinds 2010 is er een groeiende acceptatie van Ethernet binnen de industriële automatisering. De connectiviteitseisen van industriële datanetwerken worden steeds omvangrijker, en er is een wens om interfaces op de fabrieksvloer te reduceren wegens het tekort aan technisch personeel in combinatie met kennisborging.

In het dagelijkse leven genieten wij iedere dag van Ethernet technologie, vanwege software updates en op afstand controle hebben over apparatuur. Dit is ook gewenst op de fabrieksvloer. Er is echter een grote groep gebruikers die verblind wordt door een aantal Ethernet mythen dat acceptatie in de weg staat, zoals; “Ethernet is niet real-time, het zadelt je op met veel bekabeling, hackers stoppen mijn systeem en de stekkers breken af.” Er zijn echter eenvoudige oplossingen om deze problemen te voorkomen.

Industrie oplossingen

Industrial Ethernet is de basis om aan de primaire wensen van de industriële gebruiker te voldoen. De kern ligt rond het betrouwbaarder maken van de kabel, stekkers en switches om aan de omgevingscondities van de productieomgevingen te voldoen. Vanaf hier zijn werkgroepen aan de slag gegaan om protocollen te definiëren die nagenoeg allemaal dezelfde automatiseringsdoelstellingen realiseren. Voorbeelden zijn; PROFINET, Modbus/TCP en Ethernet-IP. Deze genoemde protocollen zijn er in geslaagd om de Ethernet kabel te reduceren en Ethernet met alle bijbehorende software overhead real-time te maken. Gateways en routers zorgen ervoor dat externe hackers nagenoeg niet door kunnen breken tot de fabrieksvloer.

PROFINET Competence Center

PROCENTEC is een PROFINET Competence Center en daardoor volledig op de hoogte van de eigenschappen van Ethernet. Wij hebben een aantal specialisten die constant met deze technologie bezig zijn. Wij zijn internationaal erkend als betrouwbare experts van PROFINET installaties en wij worden regelmatig gecontracteerd voor projecten overal ter wereld. Wilt u meer weten? Neem contact met ons op. Wij bieden een omvangrijk pakket aan diensten.