PROFIBUS architectuur

De PROFIBUS standaard heeft 3 geaccepteerde methoden van transmissietechniek vastgelegd: RS 485, Glasvezel en MBP (alleen bij PROFIBUS PA). Er zijn nog meer transmissietechnieken beschikbaar, maar deze zijn niet in de standaard vastgelegd (bijvoorbeeld draadloos en power-rail). RS 485 is in ieder netwerk aanwezig, omdat masters verplicht met RS 485 uitgerust moeten zijn. Het is dus essentieel dat PROFIBUS engineers de architectuurrichtlijnen van RS 485 kunnen toepassen.

De volgende kenmerken van PROFIBUS architectuur maakt deze installatie uniek:

Richtlijnen

De standaard PROFIBUS kabel is 2-draads twisted pair waarbij ieder device separaat wordt gevoed. Deze kabel voldoet aan bepaalde specificaties om de transmissiesnelheid van PROFIBUS over een relatief lange afstand zonder al te veel verlies te kunnen handhaven. Als men een RS 485 segment ontwerpt en installeert, moet men veel architectuurspelregels rekening houden. Bij hoge transmissiesnelheden betekent het breken van spelregels vaak problemen met de datacommunicatie.

Er zijn 5 kritieke punten die altijd in orde moeten zijn:

  1. De kabellengte (afhankelijk van de geselecteerde baud rate).
  2. Aftakkingen (afhankelijk van de geselecteerde baud rate).
  3. Afsluitweerstanden.
  4. Maximaal 32 devices per segment (inclusief netwerkcomponenten).
  5. Aarding en afscherming.

Expertise is nodig om ervoor te zorgen dat een installatie voldoet aan de richtlijnen. De PROCENTEC trainingen zijn een betrouwbaar startpunt om hiermee de veel gemaakte architectuurfouten te overbruggen. Maar zelfs voor de ervaren gebruikers zijn de PROCENTEC opleidingen een perfecte gelegenheid om met de experts een persoonlijke situatie te bespreken en passend advies te krijgen.

Kabellengte en aftakkingen

De gebruiker kan een baud rate selecteren die ligt tussen 9,6 kbps t/m 12 Mbps. De maximaal toegestane kabellengte per segment is gekoppeld aan de gekozen baud rate. Bij lage transmissiesnelheden mag men meer kabel toepassen dan bij hoge transmissiesnelheden (bijvoorbeeld 1.5 Mbps = 200 m kabel per segment). Aftakkingen zijn ook afhankelijk van de transmissiesnelheid. Hoe hoger de transmissiesnelheid, hoe minder van de hoofdkabel afgetapt mag worden. Bijvoorbeeld, bij 1.5 Mbps is de som van aftakkingen maximaal 6,6 meter per segment. Bij 3, 6 en 12 Mbps is een aftakking niet meer toegestaan.

Afsluitweerstanden

De kabel wordt bij RS 485 aan beide uiteinden afgesloten met gevoede afsluitweerstanden die een voorgeschreven waarde hebben (390/220/390). De afsluitweerstanden zitten meestal geïntegreerd in stekkers of apparatuur, waarbij het met schakelaars wordt geactiveerd.

Aantal devices

Doordat de elektrische circuits van een zender maar een beperkte stroom kan leveren en met hoge snelheden informatie verstuurt, is het maximum aantal aangesloten devices 32 per segment. Dit is inclusief repeaters, glasvezelkoppelaars en andere netwerkcomponenten.

Aarding en afscherming

De afscherming moet bescherming bieden tegen elektrostatische injectie en aardstromen. Na jaren van PROFIBUS gebruik is dit nog steeds een moeilijk begrip. Er zijn veel theorieën over correcte aarding in industriële omgevingen. De experts van PROCENTEC zijn dagelijks bezig om voor de gebruikers een passend aardingsysteem te definiëren.

Betrouwbare netwerkcomponenten

De bovengenoemde architectuurspelregels moeten nauwkeurig worden nageleefd. PROCENTEC levert netwerkcomponenten om voor de gebruiker de PROFIBUS architectuur zo eenvoudig mogelijk te kunnen implementeren.

Wilt u nog meer weten over PROFIBUS en wat PROCENTEC heeft te bieden voor uw faciliteit? Neem contact op met Service en Support. Wij helpen u graag.