PROFIBUS vs. PROFINET: wat zijn de belangrijkste verschillen?

PROFIBUS en PROFINET worden vaak met elkaar vergeleken en vertonen inderdaad enkele overeenkomsten. De functionaliteiten en kenmerken van deze veelgebruikte netwerkprotocollen zijn echter zeer verschillend. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen.

Wat is PROFIBUS?

PROFIBUS (Process Field Bus) is een veldbus die wordt gebruikt voor cyclische datacommunicatie in de wereld van industriële automatisering. PROFIBUS kent twee verschillende toepassingen:

Voor elke toepassing kan PROFIBUS een ander protocol gebruiken. PROFIBUS DP (Decentralized Peripherals) is de snelle versie, die meestal wordt gebruikt voor fabrieksautomatisering (logistiek, productiezones, etc.). PROFIBUS PA (Process Automation) wordt vooral gebruikt in industrieën als waterzuivering, olie, gas en chemie.

null

PROFIBUS PA werkt met een vaste transmissiesnelheid van 31,25 kbps, terwijl PROFIBUS DP geconfigureerd kan worden om met een maximumsnelheid van 12 Mbps te werken.

PROFIBUS communicatie is half duplex, dat betekent dat slechts één apparaat tegelijk kan communiceren. PROFIBUS DP is gebaseerd op het RS485-protocol en PROFIBUS PA werkt op basis van het MBP-IS-protocol.

PROFIBUS DP-netwerken worden meestal geïnstalleerd als een grote daisy chain, waardoor een netwerk ontstaat dat gevoelig is voor storingen. PROFIBUS PA kan worden bekabeld als een daisy chain of als een ster topologie, maar door het gebruik van intelligente/geavanceerde junction boxes kan PROFIBUS PA ook als een ringtopologie worden geïnstalleerd. 

Wat is PROFINET?

PROFINET is een veldbussysteem dat is gebaseerd op Ethernet en één van de vele industriële ethernetsystemen die vaak wordt vergeleken met PROFIBUS. 

null

PROFINET is een full duplex systeem. PROFINET netwerken worden vaak opgezet als een stertopologie, of als meerdere sterren die aftakken van een grote ring backbone door gebruik te maken van managed PROFINET switches. Aangezien PROFINET op Ethernet is gebaseerd, kan het met een veel hogere transmissiesnelheid werken dan PROFIBUS.

Bij PROFINET zijn ook de cyclustijden per apparaat instelbaar, terwijl PROFIBUS een vaste cyclustijd heeft. PROFINET wordt toegepast in de meest uiteenlopende industrieën, zoals automotive, voedingsmiddelen, verpakkingen en logistiek.

PROFIBUS wordt wereldwijd nog steeds veel toegepast. Wel zien we dat steeds meer bedrijven (met name in de logistiek) tegenwoordig overschakelen op PROFINET installaties.

Voor meer informatie over PROFIBUS/PROFINET en advies op maat voor jouw netwerkontwerp, vraag een GRATIS online consult aan met één van onze experts! 

Meer Informatie: