Wat is PROFIBUS DP?

PROFIBUS heeft twee varianten; PROFIBUS DP en PROFIBUS PA. De PROFIBUS DP is van de 2 varianten het meest toegepast. Om deze reden wordt het door veel deskundigen gezien als de PROFIBUS standaard.

Uw voordelen van PROFIBUS DP:

Turn-key netwerkoplossing

Het toepassingsgebied van PROFIBUS DP (Decentralized Periphery) is de complete productieautomatisering waarbij de hoge data snelheid, lage aansluitkosten en plug-en-play centraal staan. De applicaties binnen de productieautomatisering zijn meestal gerealiseerd door een netwerk samen te stellen bestaande uit remote I/O, frequentieregelaars, sensoren en actuatoren. Als voeding en bekabeling geen probleem zijn, kan men voor deze omgeving betrouwbare installaties realiseren.

Juist omdat PROFIBUS op zoveel verschillende manieren inzetbaar is, is het een zeer goede oplossing voor veel automatiseringsvraagstukken. Andere bussystemen vullen maar een beperkt applicatiegebied in, waardoor de gebruiker gedwongen wordt een tweede technologie toe te passen.

Daarnaast is PROFIBUS DP gestandaardiseerd onder IEC 61158 en dat biedt garanties voor het mixen van devices van verscheidene leveranciers.

Hoe snel is PROFIBUS DP?

De gebruiker kan een transmissiesnelheid selecteren die ligt tussen 9,6 Kbps t/m 12 Mbps. Deze wordt in de master ingesteld. Doordat een master cyclisch de slaves afhandelt door met een commando de uitgangen van een device te schrijven en via het teruggestuurde antwoord de ingangen te lezen, is de cyclus zeer optimaal en constant.

Besparing op bekabeling en installatiekosten

PROFIBUS is in de basis uitvoering een digitaal datacommunicatiesysteem dat het toelaat met relatief veel componenten een twee aderige koperkabel te delen (bussysteem). Dit bespaart enorm in de bekabeling en installatiekosten in vergelijking met conventionele, niet digitale systemen. De optimale bekabeling biedt nog veel meer voordelen zoals:

Trend

PROFIBUS DP deelt de markt met Ethernet protocollen die ook hun weg hebben gevonden binnen de productieautomatisering. De groei van PROFIBUS DP zet echter onverbiddelijk door. Op lange termijn zal de afzet van apparatuur zich vooral gaan baseren op instandhouding. Netwerkkoppelcomponenten en diagnose tools zullen steeds meer te zien zijn.

Competence Center en Testlaboratorium

PROCENTEC is 1 op 11 geaccrediteerde PROFIBUS- en PROFINET-testlaboratoria wereldwijd voor de certificering van devices. In ons laboratorium vertrouwen verkopers uit de hele wereld op ons om hun producten te testen op PROFIBUS- en PROFINET-compatibiliteit. Op basis van de positieve testrapporten van ons laboratorium geeft PROFIBUS & PROFINET International certificaten uit voor de geteste apparaten.

Vraag jouw certificatie nu aan 

Wat kan PROCENTEC voor u betekenen?