Wat is PROFIBUS PA?

PROFIBUS PA is een variant van PROFIBUS DP die speciaal is ontworpen voor de procesautomatisering ter verbetering en vervanging van conventionele systemen, zoals 4-20 mA en HART. In tegenstelling tot PROFIBUS DP, worden data en voeding over dezelfde twee draden getransporteerd en er is een explosieveilige optie beschikbaar. Verder zijn PROFIBUS DP en PA identiek qua protocol en gebruik. PROFIBUS certificering is volgens een instrumentatie profiel verplicht voor fabrikanten.

Uw voordelen van PROFIBUS PA:

De oplossing voor procesautomatisering

PROFIBUS PA en FOUNDATION Fieldbus zijn de enige veldbussystemen die geaccepteerd zijn in de procesindustrie. Het voordeel van PROFIBUS PA is echter dat het naadloos aansluit bij PROFIBUS DP, waardoor u een complete productieomgeving met PROFIBUS kan uitrusten. Dit optimaliseert zowel kennis als reserveonderdelen en alles kan met 1 type control system worden uitgerust. PROFIBUS PA heeft al een aantal miljoen devices in het veld en dat zal de komende jaren blijven groeien, omdat er nog geen volledige geaccepteerde Ethernet en draadloze oplossing is doorgezet.

Basis principes

PROFIBUS PA linkt u via een koppelaar aan PROFIBUS DP. De koppelaar vertaalt de DP telegrammen, komende van de master, naar PA telegrammen (data en voeding) op dezelfde 2 aders. De antwoorden van de PA instrumenten worden weer terugvertaald naar PROFIBUS DP. De vertaling heeft een elektrische aard, want het protocol blijft intact.
Door de lage transmissiesnelheid van 31,25 kpbs is het mogelijk om relatief flexibel een infrastructuur aan te leggen. Aftaklijnen kunnen zeer lang zijn in vergelijking met PROFIBUS DP, waarbij de bekabelingsspelregels zeer nauw zijn gedefinieerd. Dit is de winst tegenover het conventionele 4-20 mA, waarbij de kabel van instrument naar het control system compleet als niet deelbaar element moet worden aangelegd. Bij PROFIBUS PA vertrekt er vanuit de koppelaar maar 1 gedeelde kabel die naar wens uitgewaaierd kan worden tot een sternetwerk.

PROFIBUS PA en explosieveiligheid

Als explosieveiligheid een vereiste is, is er een scala aan instrumentatie en koppelmaterialen beschikbaar om de applicatie te realiseren. De lage stroomopname van de instrumentatie maakt de implementatie voor deze kritieke omgevingen relatief eenvoudig.

PROFIBUS PA-instrumenten moeten voldoen aan een data-profiel voor een bepaalde instrumentklasse. Dit biedt een groot voordeel betreffende uitwisselbaarheid. Het instrument van fabrikant A is qua data identiek aan het instrument van fabrikant B. Dit betekent dat de gebruiker vrij is om uit te wisselen zonder software aanpassingen te doen.
In het PROCENTEC testlab worden PA-instrumenten gecertificeerd volgens deze profielen. Door de profieleisen is er software beschikbaar waarmee u alle gecertificeerde instrumenten kan benaderen en toegang heeft tot de grote hoeveelheden parameters en diagnose waarden. Dit maakt asset management tot het meest eenvoudige instrument echt mogelijk.

Competence Center en Testlaboratorium

PROCENTEC beschikt over een PROFIBUS Competence Center dat alle vereiste expertise heeft om projecten professioneel uit te voeren. Wij hebben een aantal specialisten in huis wiens kennis ons uniek in de wereld maakt.

PROCENTEC beheert ook 1 van de 7 testlaboratoria voor de certificering van PROFIBUS producten. In ons laboratorium kunnen fabrikanten hun producten laten testen op PROFIBUS compatibiliteit. Aan de hand van onze positieve testrapporten, geeft PROFIBUS International te Karlsruhe-Duitsland certificaten uit.

Wat kan PROCENTEC voor u betekenen?