0174-671 800

De backbone oplossingen van PROCENTEC

22 maart 2016

Bij PROCENTEC ontwikkelen en produceren we netwerkcomponenten waarmee je een overzichtelijk, betrouwbaar en analyseerbaar netwerk op kunt bouwen.

Als senior sales engineer sta ik vaak op beurzen en ben ik veel in gesprek met prospects en klanten. Aan de hand van bijgaand beursbord wil ik u graag kort meenemen door ons productportfolio. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met de PROCENTEC producten: ik bespreek er enkele in deze blog. Mail me vooral uw vraag, als u op maat advies wilt.

innovative backbone solutions
Innovative Backbone Solutions

ComBricks als startpunt
Stelt u zich voor, uw applicatie heeft een control-cabinet met hierin uw controller. Hiervandaan bouwt u uw gehele netwerk op. Deze kast is nu een prima locatie voor een ComBricks systeem, want met ComBricks haalt u de diagnostische informatie uit uw netwerk en in deze kast is vaak een ethernetverbinding aanwezig voor de controller. Vanaf deze eerste ComBricks gaat u vervolgens uw netwerk opbouwen. Dat kunt u zien in het midden van het bord.

ProfiHub-oplossingen
In het veld zelf heeft u vaak geen Ethernet ter beschikking, hiervoor biedt dan de PROCENTEC ProfiHub familie u meerdere repeater oplossingen van enkel kanaal repeaters tot  meerkanaals repeaters met Fiber Optic en van  repeaters met geïntegreerde diagnostiek tot repeaters waarmee zelfs verschillende baud rates in uw netwerk gecreëerd kunnen worden.

Op het bord ziet u een aantal van deze producten links van en onder het eerste ComBricks systeem. De eerste repeater links is de B5+R, de nieuwe versie van de reeds 10 jaar oude ProfiHub  B5, een repeater met 5 uitgaande segmenten gecombineerd in één behuizing. Met de B5+R hebt  u ook  de mogelijkheid om cable redundancy te creëren (zoals op de tekening de kabelredundantie tussen ComBricks en deze B5+R). U kunt ervoor kiezen om  de B5+R uit te rusten  met een Diagnostic slave, waardoor storingen in datacommmunicatie door middel van cyclische gegevensuitwisseling ook naar uw bovenliggende systeem doorgevoerd worden zonder de noodzaak van Ethernet bekabeling.

Onder de B5+R ziet u een revolutionair nieuw product van PROCENTEC: de ProfiSwitch X5.  Dit product is uniek; u als gebruiker bepaalt welke baudrate u op welk segment benut. De backbone aansluiting draait (uiteraard) op de snelheid van de Controller, maar voor alle uitgaande segmenten bepaalt u op welke bussnelheid het betreffende segment functioneert. Dat is iets wat voorheen niet kon en waarvan eigenlijk gedacht werd dat dit niet mogelijk was bij een PROFIBUS-netwerk.

Wel verlengen, niet segmenteren
Is het noodzakelijk om de kabels nog verder te verlengen zonder verder te segmenteren? Dan is de oplossing om een 1 kanaals repeater in IP 20 of IP 66 uitvoering te gebruiken. Op de tekening ziet u de de D1 repeater in de IP 66 uitvoering, voorzien van M12 connectoren, waardoor deze ook stof- en waterdicht is.
Als laatste adviseer ik mijn klanten altijd om actieve afsluitweerstanden op te nemen in hun netwerk en geen gebruik te maken van de geïntegreerde afsluitweerstanden van devices zelf. Als een device  namelijk spanningsloos geschakeld wordt, of bijvoorbeeld voor service of vervanging uit het netwerk gehaald wordt, verdwijnt hierdoor ook direct de afsluitweerstand uit het netwerk en dit kan tot heel bijzondere storingen leiden.

PROFIBUS over glasvezel
Aan de rechterkant van het bord staan enkele  PROCENTEC oplossingen voor PROFIBUS over Glasvezel. Met ComBricks bieden wij Ring Redundancy oplossingen, maar ComBricks kan ook prima in combinatie met ProfiHubs met Fiber Optic aansluitingen gebruikt worden.  Daarmee kun je PROFIBUS over langere afstanden of door EMC-gevoelige gebieden installeren. De ProfiHubs bieden vervolgens ofwel 2 ofwel 4 segmenten op koper, waardoor u weer verschillende mogelijkheden heeft voor de opbouw en topologie.
Hebt u kabel-redundatie nodig na de Fiber optic lijn? Combineer dan de B2FO2 met de B2+R.

Wisselen tussen media
PROCENTEC heeft binnen de ComBricks-lijn ook meerdere mogelijkheden om tussen media te wisselen. Op het bord ziet u een voorbeeld hiervan met de ComBricks PROFIBUS DP naar PROFIBUS PA link/coupler module. Deze module biedt u een transparante conversie van DP naar PA met een aantal voordelen, zoals bijvoorbeeld de verbeterde cyclustijd en direct geïntegreerde diagnostiek op datacommunicatie en op de fysieke laag. Problemen zoals EMC, kabelbreuk en kortsluiting worden hierdoor direct gedetecteerd, waardoor stilstand voorkomen wordt of in ieder geval geminimaliseerd wordt.
Dit laatste is van niet alleen van toepassing op de ComBricks PA module, maar op de gehele ComBricks-lijn. We willen namelijk zoveel mogelijk downtime voorkomen met al onze producten en het netwerk van onze klanten zo optimaal mogelijk inrichten, zodat u nu en in de toekomst kunt vertrouwen op een stabiel netwerk.

Marco Bekker
Marco Bekker

Ik hoop dat uw interesse in onze producten gewekt is. Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op via info@procentec.com of bezoek mij op de Hannover Messe op de PI stand, Hal 9 Stand D68. 

Marco Bekker, PROCENTEC sales engineer